wc blog

wc blog

PuLatrina

2023. szeptember 24. - supernowa

Ha a kedves Olvasó kiheverte az előző posztban fellehető modern elméleti fizika okozta elmeterhelést, következhet egy kis történelemóra! Időben ezúttal is utazunk, de nem kell megijedni, relativitás legfeljebb a higiéniai viszonyokkal kapcsolatban fordul elő, és ezúttal nem görbítünk téridőt sem. Lássuk, milyen helyen végezték dolgukat az antik világ, azon belül is Lhómai Bilodalom lakói, legalábbis a városi jó polgárok! 

A helyszín Pula (Pola), az Isztriai félsziget legnagyobb városa, legnevezetesebb látványossága a hatalmas amfiteátrum, mely valóban a Colosseumhoz fogható, sőt, a legjobb-legteljesebb állapotban fennmaradó a hasonló építmények között. (Sajnos csalódnia kell annak, aki az arénáról készült számtalan képem közül néhányat itt szeretne megtekinteni - ez nem az a blog, itt más nevezetességek vehetők szemügyre.)
A város manapság Horvátországhoz tartozik, de nemcsak az ókori időkben volt római fennhatóság alatt; az első világháború végétől egészen a 2. világháborút lezáró békéig Olaszország része volt.

De térjünk át blogunk fő témájához: a dolog-végző-objektumok, vagyis illemhelyek világába. "A köztársaság korában (a rómaiak - a szerk.utcai nyilvános WC-ket hoztak létre a járókelők nagy megkönnyebbülésére, sőt még az altest megtisztításáról is gondoskodtak. A kis helyiségekbe bekészítettek egy vödör tengervizet és egy botra erősített szivacsot – közös használatra. A feljegyzések szerint Diocletianus császár idején már 144 nyilvános illemhely létezett Rómában, amit az állam tartott fenn." - idézet a Töri másképp nevű blogból (a linkre kattintva a teljes cikk olvasható).
Nos ha már Póla városában jókora, és amúgy tényleg gyönyörű Amfiteátrumot is építettek a fővárosi arénához hasonlatosan, miért is nem létesítettek volna a polgároknak klotyókat? És, ha már előbbi ilyen szép állapotban fennmaradt, utóbbiakból is megőrizhetett az idő mutatóba az utókornak, nemde? 

Íme:

Szolid a kényelem, szolid a diszkréció, ellenben monumentálisak és igen asszívak az output folyadékot fogadó "csészék". Az állóhely ténye még nem zárná ki a nagydolog elvégzését, hiszen ilyet olasz benzinkutak és autópályák nyilvános wc-iben is látunk, ám a megkövült papucsok alapján kizárólag kisdolog elvégzésére használták - és javaslom az oda látogatóknak, lehetőleg szoritkozzanak erre

Kicsit ráközelítve felfedezhetjük a híres római vízvezetékek utódjait is, némi modernebb technológiával megspékelve: nyomógombos öblítőberendezés, mellyel, ha nem vagyunk túlzottan finnyásak, azonmód megoldhatjuk a kézmosást is, keményebb gladiátorok pedig akár a szomjukat is olthatják vele, mielőtt az aréna felé vennék az irányt!

Összességében elmondhatjuk, hogy e szabadtéri nyilvános mellékhelyiség - nem mellékesen, és ami nem is oly mellékes helyen található -  semmivel nem szagosabb korszerű társainál, takarításuk nyilvánvalóan jóval egyszerűbb (én magas nyomású slaggal tenném), és, bár használata korlátozottabb, vagyis főként urak vizelet ürítésére alkalmas (vagyis 25%, ezt az arányt emelheti, hogy rókázásra abszulút alkalmas), egy csipet történelem jár át minket, évszázadok megkönnyebbüléseinek sóhajai, midőn a csaknem embermagasságú kőívek között megtaláljuk a helyes aranyívet. Ha Pulában járnak, érdemes meglátogatni e lartinát, ki ne hagyják- ha kell, ha nem, tesséenek megjelölni!

A bejegyzés trackback címe:

https://wceblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3218221139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása